Počkejte si – na perfektní steak…

30.01.13 - autor: Míša S.

Vynechme dnes oblečení (ať už podzimní či zimní) a věnujme se trochu svému zdraví. Venku je sice aktuálně zima (dnes tedy přišla obleva a sníh už solidně ztál), ale za chvíli tu máme jaro a teplejší dny. A pak i léto.

A už po mnoho let se stane po celé republice to samé – lidé vyjdou ven na zahrady, či prostranství a začnou grilovat. Protože jsme národem, který si neuvěřitelně zamiloval grilování pochutin.

Jestli můžu, tak za mě vítězí jasně grilovaný hovězí steak. Sice propečení hovězích steaků je náročnou disciplínou (ač se to nezdá), ale i přesto se o něj rok co rok snažím. A vypozorovala jsem dvě věci: ke kvalitnímu steaku potřebujete kvalitní maso a kvalitní grill.

Řeknete se jistě, že to je samozřejmost – když chci mít dokonalý výsledek (steak), tak musím využívat co nejkvalitnější suroviny (maso) a co nejlepší nástroje (grill). Jenže spoustu lidí stále neví, že teplota grillu musí být co nejvyšší, aby maso bylo dobře propečené – přesněji, aby se maso co nejdříve zatáhlo po položení na grill.

Klíčem k perfektnímu steaku (po chuťové i vzhledové stránce) je využít kvalitního hovězího masa. Nejvhodnější je stařené (uleželé) maso. Od běžného masa, které je k dostání se liší v době, kterou strávilo v chladícím boxu po porážce. Klasické maso jde po porážce hned na pulty k zákazníkovi – tak to velí dnešní uspěchaná doma. Jenže ne vždy se to tak dělalo.

Dříve bylo zvykem, že maso se nechalo v chladících (ne mrazících) boxech maso uležet určitou dobu, aby si získalo tu pravou chuť a strukturu. Takto upravené maso se dnes nedá lehce sehnat. Zkuste se poptat u svého řezníka, nebo v masových speciálkách (Real meat faktory).

Alternativou k stařenému (odleželému) masu je „falešná svíčková“. Tu jistě znáte z běžného vaření, ale netušili jste, že se dá výborně použít i pro grilování – pro steaky a výtečné hamburgery. Takže už vyhlížejte teplé počasí, abyste si mohli dopřát co nejšťavnatější steak pod sluncem. Přejeme za redakci Podzima.cz dobrou chuť.

rou chuť.

© 2009-2023 Podzima.cz – zimní oblečení a podzimní móda